Search
Close this search box.

Tips til Søkemotoroptimalisering

Tips Til Søkemotoroptimalisering - koden bak søkemotor

Trenger du å øke nettrafikken din? SEO og Google rangering er ikke komplisert, det er bare å vite hvordan innholdet ditt skal presenteres.

Denne siden gir deg veiledning til søkemotoroptimalisering, noe som er i grunn enkelt så lenge mann følger stegene beskrevet her. 

 

Innhold

Hva er Søkemotoroptimalisere?

Også kjent som SEO, dette er en metode for å forbedre nettstedets synlighet på søkemotorer som Google. Målet er å øke trafikken til nettstedet ditt ved å rangere høyere i søkeresultatene for søkeordene som er brukt i Google søk. Tross alt er jo dette grunnen de fleste av oss er på nett. Mitt favoritt tips til søkemotoroptimalisering er å spørre deg selv “Ville jeg selv besøkt denne siden?”  Hvis svaret er ja er du på god vei. Men under panseret er det mye triks som kan læres, så det er bare å starte et sted.

On-page SEO

On-page SEO handler om å optimalisere alle elementene på selve nettsiden for å forbedre synligheten og rangeringen i søkemotorer. Dette inkluderer:

 • Riktig bruk av overskrifter


  Bruk H1, H2 og H3-tags for å organisere innholdet ditt og hjelpe søkemotorer å forstå hva som er viktigst i teksten din.

 • Metabeskrivelser og side titler

  Skriv korte og engasjerende metabeskrivelser og sidetitler som beskriver innholdet på siden og oppmuntrer folk til å klikke på lenken din.

 • Innhold av høy kvalitet

  Publiser unikt, verdifullt og engasjerende innhold som hjelper leserne dine og får dem til å komme tilbake for mer.

 • Interne og eksterne lenker

  Lenk til relevante og autoritative sider både innad i ditt eget nettsted og på andre nettsteder for å øke troverdigheten og brukeropplevelsen.

 • Søkeord i teksten

  Inkluder nøkkelordene dine naturlig i teksten for å hjelpe søkemotorer med å forstå hva innholdet ditt handler om og rangere deg høyere for relevante søk.

 
 

Bilder og illustrasjoner

Bruk passende bilder for å gjøre nettsiden mer brukervennlig og interessant. En enkel regel er at bilder viser følelsen som leseren skal føle etter de har fullført dine instrukser, mens illustrasjoner viser hvordan instruksen gjøres.

For eksempel er personen i bildet du ser her. Hun er glad at hennes side nå synes på Google søk. Hadde det vært en illustrasjon ville jeg valgt et diagram som hjelper med hvordan å forstå teksten eller intruksene.

Legg til titler og beskrivelser på bildene (alt-tekster) så søkemotorer kan forstå hva bildene handler om.

Optimaliser bildene dine ved å redusere filstørrelsen og bruke riktig format (for eksempel JPEG, PNG) for å sikre rask lastetid og god kvalitet.

Tips til søkemotor optimalisering - bruker vennlighet
Brukervennlig innhold

Off-page SEO

Metoder for søkemotoroptimalisering utenfor nettsiden, også kjent som off page SEO, er viktige for å gjøre nettstedet ditt mer synlig og anerkjent på nettet. Når vi snakker om on page SEO, tenker vi på å optimalisere innholdet og strukturen på nettsiden.

Men off page SEO handler om ting du gjør utenfor selve nettsiden som påvirker hvordan søkemotorene vurderer den. Ved å bruke gode strategier, metoder og triks kan du skape relevante lenker til nettstedet ditt, bygge omdømme og øke tilliten hos søkemotorene og brukerne.

Off-page SEO inkluderer:

 • Tillit og validering er bra for SEO

Sørg for at nettstedet ditt er sikkert, og bruk SSL-sertifikater for å sikre brukernes data og opprette tillit hos besøkende.

 • Baklenker

Bygg kvalitets baklenker (backlinks) fra relevante og autoritative nettsteder for å styrke din egen nettside autoritet.

 • Sosiale medier

Del innholdet ditt på sosiale medier og oppfordre andre til å dele og like det. Dette kan gi mer trafikk og forbedre nettstedets autoritet.

 • Nettkataloger

Registrer nettstedet ditt på lokale søkemotorer og kataloger som Gulesider og 1881 for å øke synligheten i lokalsøk.

“Google vet ikke automatisk om du er den beste kilden til info. 

Hjelp google med å følge retningslinjene så hjelper den deg med rangering”

Nettstedets arkitektur

Når vi snakker om nettstedarkitektur, handler det om hvordan nettstedet ditt er organisert og strukturert. Det er som å bygge et solid fundament for nettstedet ditt. En god nettstedarkitektur betyr å gjøre det enkelt for besøkende å finne det de leter etter, noe som er en av mange anbefalinger for søkemotoroptimalisering. Vi skal se nærmere på viktige elementer og beste praksis for å oppnå en god nettstedarkitektur.”

 • Meny

Lag en enkel og brukervennlig meny for å hjelpe besøkende med å navigere på nettstedet ditt.

 • Kort URL

Bruk korte og beskrivende URL-er som gjør det enkelt for brukere og søkemotorer å forstå innholdet på siden.

 • Lett å navigere

Sørg for at nettstedet ditt er enkelt å navigere, med en tydelig struktur og logiske lenker mellom sider.

 • Googles retningslinjer

Følg alle retningslinjene for å sikre best mulig bruk av tjenestene. Sider som ikke gjør dette blir straffet med lavere rangering på Google søk. 

Hvordan skrive SEO-vennlig innhold

Skap innhold som engasjerer

Lag innhold som er interessant, nyttig og engasjerende for målgruppen din, og som oppfordrer dem til å dele og koble til nettstedet ditt.

Fokuser på brukeropplevelse

Sørg for at nettstedet ditt er raskt, mobil vennlig og enkelt å bruke, slik at besøkende har en god opplevelse og ønsker å komme tilbake.

Google EEAT - Tips til søkemotoroptimalisering

E-E-A-T Prinsippet

E-E-A-T på norsk står for erfaring, kompetanse, autoritet og tillit.

Disse er kjempeviktige i Google sin kriterie nå de rangerer nettsider. Fokuser på å bygge alle disse gjennom innholdet ditt og nettstedets omdømme.

Styrk din domeneautoritet

Jobb med å øke din domene autoritet ved å bygge kvalitets baklenker (backlinks) og dele innholdet ditt på relevante plattformer.

Externe lenker

Inkluder eksterne lenker til relevante og autoritative kilder for å styrke innholdets troverdighet og forbedre brukeropplevelsen.

I SEO er helheten viktigst

Fokuser på alle aspekter av SEO, både on-page og off-page, for å sikre best mulig synlighet og rangering i søkemotorer.

 

Tenk på Brukeropplevelsen:

Hvis ikke du vil se gjennom nettsiden selv må noe endres.

SEO Verktøy

Hvorfor bruke SEO verktøy

SEO-verktøy kan hjelpe deg med å analysere og optimalisere nettstedet ditt for å oppnå bedre rangering i søkemotorer. Siden det finnes så mange av dem er det en god ide å skille ut de som virkelig er hjelp til søkemotoroptimalisering

Google verktøy

Bruk Google-verktøy som Google AnalyticsGoogle Search Console og Google PageSpeed Insights for å analysere og forbedre nettstedets ytelse og synlighet.

Nettside analyse

Bruk nettside analyseverktøy for å identifisere problemer og forbedringsområder på nettstedet ditt, som tekniske feil, brukervennlighet og innholds kvalitet.

Lenkebyggere

Lenke byggingsverktøy kan hjelpe deg med å finne og analysere potensielle backlink-kilder og overvåke din eksisterende backlink-profil.

Søkeord analyse

Søkeord analyseverktøy lar deg finne og analysere populære søkeord for din nisje og bruke dem i innholdet ditt for å øke synligheten og trafikken til nettstedet ditt.

Alt-i-ett verktøy

Det finnes også alt-i-ett SEO-verktøy som kombinerer flere funksjoner, som Ahrefs, Moz og SEMrush, som kan hjelpe deg med å dekke alle aspekter av søkemotoroptimalisering.

SEO verktøy er en stor hjelp til søkemotoroptimalisering

SEO for din virksomhet

Råd for søkemotoroptimalisering for små bedrifter

For små bedrifter kan SEO være avgjørende for å tiltrekke seg kunder og øke salget. Her er noen tips spesielt rettet mot små bedrifter:

 • Fokuser på lokal SEO: Sørg for at bedriften din er synlig i lokale søkeresultater ved å opprette en Google Min Bedrift-konto og inkludere lokale søkeord i innholdet ditt.

   

 • Optimaliser for mobil: Sørg for at nettstedet ditt er mobilvennlig og responsivt for å imøtekomme disse brukerne.

 • Skap kvalitetsinnhold: Del din ekspertise og kunnskap gjennom blogginnlegg, artikler og veiledninger som er relevante for din bransje og målgruppe.

 • Bruk sosiale medier: Engasjer deg med kundene dine gjennom sosiale medier for å øke merkekjennskapen og bygge tillit.

   

 • Samarbeid med lokale bedrifter og organisasjoner: Bygg relasjoner med andre små bedrifter og organisasjoner i ditt lokalsamfunn for å skape nettverk og muligheter for samarbeid og baklenker.

   

 • Fokuser på kundeanmeldelser: Jobb aktivt for å få positive anmeldelser på nettstedet ditt og på plattformer som Google og Trustpilot. Dette vil bygge tillit og gi sosialt bevis for potensielle kunder.

   

 • Mål lange nøkkelord: Små bedrifter kan ha større suksess ved å fokusere på lange nøkkelord (long-tail keywords) med lavere konkurranse, da det kan være lettere å rangere høyt for disse søkeordene. 

Mer nyttige tips

Robots.txt

Robots.txt er en liten, men super nyttig fil som hjelper oss med å kontrollere hvordan søkemotorer som Google og Bing “ser” på nettsiden vår. Det er viktig å oppdatere robots.txt-filen når du gjør endringer på nettstedet ditt, slik at søkemotorene alltid har oppdatert informasjon. Pass også på at du ikke blokkerer viktige sider ved en feiltakelse, for det kan påvirke synligheten din på nettet!

Unngå disse vanlige feilene med SEO

Duplikat innhold

Unngå duplikat innhold på nettstedet ditt, da det kan føre til lavere rangering i søkemotorer og forvirre besøkende.

Unngå Canonicalization

Canonicalization innebærer å peke flere URL-er til samme innhold. Unngå dette for å sikre at søkemotorer ikke blir forvirret og at nettstedet ditt ikke blir straffet.

Gammelt innhold

Gammelt innhold kan føre til lavere rangering og lavere brukeropplevelse. Sørg for å oppdatere og forbedre eldre innlegg og sider regelmessig for å holde dem relevante og verdifulle for besøkende.

FAQ - Ofte stilte spørsmål

 1. Utforsk og velg relevante søkeord: Finn nøkkelord relatert til temaet for bloggen din, og sørg for at de har et godt søkevolum og lav til moderat konkurranse.

 2. Inkluder søkeordene på riktig måte: Plasser søkeordene naturlig i innholdet, inkludert overskrifter, brødtekst, URL, metabeskrivelse og alt-tekster for bilder.

 3. Lag kvalitetsinnhold: Fokuser på å lage engasjerende, informativt og unikt innhold som gir verdi for leserne. Dette vil hjelpe deg med å tiltrekke og beholde besøkende.

 4. Strukturer innleggene dine: Bruk overskrifter (H1, H2, H3) for å organisere innholdet og gjøre det enklere å lese og forstå for både mennesker og søkemotorer.

 5. Intern lenkebygging: Inkluder interne lenker til andre relevante blogginnlegg og sider på nettstedet ditt for å forbedre brukeropplevelsen og hjelpe søkemotorer med å indeksere innholdet ditt raskere.

 6. Optimaliser lastehastigheten: Sørg for at bloggen din lastes raskt ved å komprimere bilder, bruke nettleserbuffering og redusere skript og plugins som kan redusere hastigheten.

 7. Del innholdet på sosiale medier: Del blogginnlegg på sosiale medieplattformer for å øke trafikken og potensielt tiltrekke nye backlinks.

 8. Oppdater regelmessig: Oppdater gamle blogginnlegg med ny informasjon og relevante søkeord for å holde innholdet aktuelt og rangere høyere i søkemotorresultatene.

 9. Mål langhalen søkeord: Fokuser på lange nøkkelord med lavere konkurranse, da de kan være enklere å rangere for og generere mer relevant trafikk.

 1. Optimaliser produktsider: Skriv unike og informative produktbeskrivelser som inkluderer relevante søkeord. Sørg også for at metabeskrivelsene og sidetitlene er tiltalende og inneholder nøkkelord.

 2. Bruk strukturerte data: Implementer strukturerte data (schema markup) på produktsidene for å gi søkemotorer mer informasjon og hjelpe dem med å forstå innholdet ditt bedre. Dette kan også føre til rikere søkeresultater, som stjernerangeringer og prisinformasjon.

 3. Kategorisider og navigasjon: Organiser produktene dine i klare og relevante kategorier, og sørg for at navigasjonen på nettstedet ditt er enkel og intuitiv for brukerne.

 4. Optimaliser bilder: Komprimer produktbilder og bruk beskrivende filnavn og alt-tekster med relevante nøkkelord for å forbedre synligheten i bildesøk.

 5. Mobiloptimalisering: Sørg for at nettbutikken din fungerer godt på mobile enheter, da mange kunder handler på nettet gjennom smarttelefoner og nettbrett.

 6. Lokal SEO: Hvis du har en fysisk butikk i tillegg til nettbutikken, fokuser på lokal SEO ved å opprette en Google Min Bedrift-konto og inkludere lokale nøkkelord.

 7. Samle kundeanmeldelser: Be kundene dine om å gi tilbakemelding og anmeldelser på produktsidene for å bygge tillit og gi sosialt bevis for andre potensielle kunder.

 8. Intern og ekstern lenkebygging: Inkluder interne lenker til relaterte produkter og kategorier, og jobb for å få kvalitetsbacklinks fra relevante nettsteder og blogger.

 9. Søkeordsanalyse for nettbutikker: Utforsk og bruk nøkkelord som er spesifikke for produkter og bransjer for å tiltrekke kjøpsklare kunder.

 10. Overvåke ytelsen: Bruk SEO-verktøy og analyseverktøy som Google Analytics for å overvåke nettstedets ytelse, identifisere muligheter for forbedring og tilpasse strategien din basert på data.

Forskjellen mellom SEO og SEM er at SEO handler om å forbedre et nettsteds synlighet i søkemotorer på en naturlig måte, mens SEM innebærer å betale for annonser for å få bedre plassering i søkeresultatene. SEO fokuserer på å lage godt innhold og optimalisere nettstedet, mens SEM bruker betalte annonsekampanjer for å tiltrekke seg trafikk.

For å sikre nettsiden din, bør du først sørge for å ha et SSL-sertifikat (Secure Socket Layer). Dette krypterer informasjon som sendes mellom brukerens nettleser og nettsiden, og beskytter mot hacking og datatyveri. Et SSL-sertifikat vises som en grønn hengelås i nettleserens adressefelt og bruker “https://” i stedet for “http://”. Mange gode web hosting-tjenester tilbyr SSL-sertifikater som en del av sine pakker, så sørg for å velge en som inkluderer dette.

I tillegg bør du holde programvare og plugins oppdatert, bruke sterke passord, og velge en pålitelig web hosting-tjeneste som tar sikkerhet på alvor.

Share the Post:

Relaterte Innlegg